Transcripció

L’Ofici de la Llum de 1994, presidit per l’Abat de Montserrat, Dom Sebastià Bardolet, en què van ser administradors Radio Club Manresa (essent president Antoni Garriga1), va ser transmès en directe per l’emissora “Radio Llum” amb els comentaris de Pilar Goñi (Radio Manresa) i de Fra Pere Arrufat (M. de Déu de la Mercè), i es va emetre la salutació del Bisbe Pere Casaldàliga, adreçada especialment per a aquesta ocasió, des de Sao Fèlix d’Araguaia (Brasil). En va fer la presentació Eduard Font (Radio Manresa), introduint-la amb aquestes paraules: Enguany la llum de la fe també ha vingut de Montserrat i l’aigua de la vida de Balsareny.

“Manresans, manresanes, amics, germans, gent del meu Bages. Ens hem reunit celebrant l’Ofici de la Llum presidit pel nostre abat de Montserrat, Dom Sebastià.

L’Ofici de la Llum em toca ben de prop. Aquella sèquia, una síquia, com dèiem a Balsareny, on el meu pare s’hi banyava moltes vegades i fregava prop de casa. La síquia, l’aigua corrent, sempre comarca avall.

Celebrem una festa que porta moltes lliçons i en primer lloc per la mateixa església, fa gràcia i sap greu de veure litigis entre un bisbat i una ciutat. Moltes vegades la gent de l’església no entenem els primers drets. Els primers interessos són els drets i interessos de la vida, drets i interessos del poble. Temps passat, un passat que, de vegades, es repeteix encara avui.

En segon lloc, aquest sentit de solidaritat, de col·lectivitat, del poble de Manresa que va lluitar contra la sequera, ja té avui unes altres sequeres, a l’esperit, i és hora de lluitar sempre.

I finalment el do de Déu, la llum resplendent, com sempre, per la gent de Catalunya, ve de Montserrat

La Mare, els seus fills ajudà, ella va donar a llum la Llum i aquesta Llum entrant a l’església del Carme es destria en tres focus de llum - la Trinitat - el gran misteri de la nostra fe. Gent meva, mireu aquesta Llum enmig de tantes llums falses, enmig de tantes tenebres també, personal, col·lectiva. Nosaltres vivim aquesta Europa moderna, post moderna, dins el consumisme, també enmig de la decepció, de vegades en el pensament vers germans i germanes de d’altres pobles. Mireu sempre aquesta Llum.

La Trinitat és una, tres - persones i comunitat - ens ajudi a viure la nostra pròpia personalitat, la identitat de cada u de nosaltres i del nostre poble, també, de Catalunya i al mateix temps aquesta comunitaritat, aquest esperit obert, aquesta solidaritat amb tots els germans i germanes d’arreu del món.

Gent meva, una abraçada i, si voleu, la benedicció d’un bisbe, fill del Bages, fill del Balsareny, de la sèquia o de la síquia recordada. Que la Llum de Déu, la Mare de Déu de la Llum us beneeixi".

____________________________________________

1 Antoni Garriga Prat és qui ens ha facilitat la gravació de l’Ofici de la Llum de 1994, i a partir de la qual hem pogut fer la transcripció de les paraules de salutació del Bisbe Casaldàliga. Associació Misteriosa Llum (Antònia M. Gorgas)-febrer de 2015