Homilia 2005 - P. Abat de Montserrat
Festa de la Llum 21 de febrer de 2005
Dt 4, 32-34.39-40; Rm 8, 14-17; Jo 7, 37-39
R. Sr. Arxiprest, R. Sr. Rector del Carme, Preveres concelebrants, Excm. Sr. Alcalde, DignĂssimes autoritats, AssociaciĂł “Misteriosa Llum”, Srs. Administradors, membres de l’enguany ja centenari Centre Excursionista de la Comarca de Bages
Â
Estimats germans i germanes en Crist:
Â
Manresa estava assedegada a la primera meitat del segles XIV. Les llars, els tallers artesanals, els estables del bestiar, les terres que envoltaven la població, estaven mancats d’aigua. I per això la ciutat decidà la construcció de la sèquia. La dificultat, però, vingué d’allà on menys s’hauria esperat; el pastor diocesà tenia altres prioritats i ho impedia en nom dels seus drets. Déu, però, va capgirar els cors i les coses. En efecte, el 1345, segons les cròniques, un signe lluminós vingué des de Montserrat. I la sèquia pogué arribar fins a la ciutat, la mateixa sèquia que encara avui basteix d’aigua i alegra la vida de la Manresa vigorosa que creix i es transforma. Aquella aigua material va ser i és un bé per a tots. Per això avui, tants segles després, en tornem a donar grà cies. Per l’aigua i pel signe de la llum; manifestació com són tots dos de la sol·licitud envers Manresa del Déu que és Trinitat. Una sol·licitud que no fa distinció de persones perquè Déu estima tothom entranyablement.
A l’evangeli que hem escoltat fa un moment, JesĂşs tambĂ© parlava de la set i de l’aigua. Deia: si algĂş te set, que vingui a mi, i que begui. Del seu interior naixeran rius d’aigua viva. Com veieu, prenia la imatge tant entenedora de la set corporal per referir-se a la set espiritual. I Âżquè Ă©s tenir set espiritual? És anhelar la felicitat per sempre, Ă©s voler trobar el sentit de l’existència, Ă©s desitjar la pau, la justĂcia i la fraternitat entre tots els pobles, Ă©s esperar la llibertat que treu l’opressiĂł, Ă©s delejar l’harmonia en la convivència familiar, Ă©s esperar que la mort no sigui la realitat definitiva, Ă©s creure que l’amor entre les persones pot no ser efĂmer, Ă©s l’afany d’infinit. Tot això i moltes coses mĂ©s Ă©s tenir set.
A la llum d’aquesta paraula de Jesús, podem dir que Manresa, la Manresa dinà mica d’avui, continua estan assedegada. I també que els cristians estem assedegats, que tots els homes i dones de bona voluntat del món estan assedegats. I quan es té aquesta set al cor ¿qui la pot saciar? Jesús ens deia que la font es troba en ell: que vingui a mi, i que begui. La seva persona i la seva paraula són llum que il·lumina els nostres passos i són beguda espiritual que sacia la set més profunda del cor humà . Cal anar, doncs, una vegada i una altra a Jesús per satisfer la nostra set existencial. En ell, hi ha el doll d’aigua viva que ve de Déu Pare. La vostra sèquia, amb l’aigua que hi corre apressada i joiosa, donant vida al seu voltant, n’és una imatge ben adequada.
Però JesĂşs, a l’evangeli, encara ens deia una altra cosa. No sols Ă©s ell la font d’aigua viva. Tothom qui acut a ell i hi creu trobarĂ que, en el mĂ©s Ăntim d’ell mateix, hi ha una llum i una paraula que van saciant la set del cor. Per això deia: naixeran rius d’aigua viva de l’interior del qui creu en mi. El cristiĂ tĂ© en el profund d’ell mateix una deu que li sacia la set. És, tal com ens deia JesĂşs, l’Esperit.
Fixeu-vos que he parlat del Pare com a origen del que sacia la nostra set, Ă©s a dir, els anhels mĂ©s Ăntims i profunds de nosaltres mateixos; he parlat de JesĂşs, el Fill de DĂ©u, com a font de la beguda espiritual; i he parlat, encara, de l’Esperit que apaga la set del cor. És a dir, he parlat de la Trinitat. D’aquell DĂ©u que Ă©s comuniĂł d’amor i que la fe dels vostres avantpassats va saber descobrir en la llum que, provenint de Montserrat, es destriava en tres raigs en entrar a l’interior d’aquesta esglĂ©sia del Carme. El DĂ©u que Ă©s llum, tambĂ© als nostres dies, vol saciar la set que tots experimentem en el nostre interior sempre insatisfet, perquè sempre aspirem a mĂ©s.
Som homes i dones de desig. Però, no n’hi ha prou amb desitjar. El missatge de JesĂşs ens ensenya que hem de posar-nos a la feina. Als creients, ens diu que pouem en ell la força de l’Esperit Sant per contribuir a fer un mĂłn millor, on tothom pugui veure satisfetes les seves necessitats. I als no creients, JesĂşs, que Ă©s un Mestre universal d’humanitat, els ensenya el compromĂs per la justĂcia, per la dignitat de cada persona, per la pau; els ensenya a treballar amb abnegaciĂł i altruisme a favor de tothom, particularment dels mĂ©s pobres i desvalguts. Tots som cridats a aportar tot el que pugem per saciar la set dels nostres contemporanis.
SĂ© que el problema de la manca d’aigua potable Ă©s molt seriĂłs en molts paĂŻsos; ens n’hem de conscienciar i hem de fer el que pugem per pal·liar-lo. Però ara em centro particularment en la set espiritual. Començant per la dels qui sĂłn al nostre entorn. Ens hem d’apropar amb amor a tanta gent que pateix, que experimenta un buit profund, que no troba resposta als seus problemes, a la seva vida, o al seu egoisme, al seu voler estimar els altres i no poder. A Manresa n’hi ha de gent que es troba aixĂ; fem-nos-en solidaris. I ampliant mĂ©s el cercle, ens adonem de la violència, dels enfrontaments fratricides que es donen a diversos indrets del mĂłn, del desafiament que Ă©s per a nosaltres la pobresa de mĂ©s de mil milions d’éssers humans; ens adonem dels sofriments innombrables i de les injustĂcies flagrants que hi ha en tants llocs; ens adonem que n’hi ha que opten per fer un mal Ăşs de la llibertat humana per anar contra els altres, com Ă©s el cas, per exemple, de la violència terrorista que estĂ portant el mĂłn a un futur de por i d’angoixa. Davant aquest panorama dramĂ tic, nomĂ©s hi ha una opciĂł realment constructiva: detestar el mal i adherir-se al bĂ©; no deixar-se portar per la indiferència i seguir la lògica de l’amor als altres. I si Ă©s un amor inspirat en l’Evangeli de JesĂşs ens portarĂ fins i tot a estimar els enemics (cf. Joan Pau II, Missatge per a la Jornada mundial de la pau 2005).
Que aquesta eucaristia de la Festa de la Llum, saciï les nostres sets més profundes i ens porti a estimar cada persona concreta i a treballar per una ciutat cada vegada més humana. Que ens porti, a més, a ser solidaris de les sets dels nostres contemporanis que viuen arreu del món.
P. Josep M. Soler i Canals
Â
Festa de la Llum (Manresa)
Dt 4, 32-34.39-40; Rm 8, 14-17; Jo 7, 37-39